Teamplayersproject

<-- Terug naar alle teamplayersprojecten

Stimuleren van (mentale) gezondheid door sport- en beweegactiviteiten
Bedrijfsnaam: Gemeente Nissewaard & PraktijkCollege Spijkenisse
Contactpersoon: Donna Broek-Jansen

Omschrijving van het project


Teamplayers-stage: Samen in beweging op het PraktijkCollege Spijkenisse

Op het PraktijkCollege Spijkenisse zitten leerlingen die officieel niet onder speciaal onderwijs vallen, maar wel een ontwikkelingsbeperking hebben. Hierdoor bewegen zij minder dan gemiddeld en zien zij vaak niet het belang van sport en beweging in. Als Teamplayer-stagiair krijg jij de kans om hier verandering in te brengen!

Vanaf de eerste dag leer je de leerlingen kennen door actief mee te doen in gymlessen en tijdens pauzes. Dit is een cruciale eerste stap, omdat deze doelgroep sterk vertrouwensgericht is. Door aanwezig te zijn en echt mee te doen, bouw je aan dat vertrouwen en doe je direct veldonderzoek: welke drempels en obstakels ervaren deze leerlingen als het gaat om sport en bewegen? Wat houdt hen tegen, en waar liggen juist de kansen om ze in beweging te krijgen?

Een belangrijk onderdeel van de stage is het uitvoeren van onderzoek. Je stelt een **onderzoeksplan** op en analyseert de doelgroep op bijvoorbeeld onderstaande punten:
- Wie zijn zij?
- Welke belemmeringen ervaren zij om te bewegen?
- Waar liggen kansen om hun sportdeelname te verhogen?

Na het onderzoek zet je samen met je team een concreet plan op papier om de leerlingen aan het bewegen te krijgen. Dit kan op verschillende manieren, vorige Teamplayers hebben bijvoorbeeld onderstaande mogelijkheden onderzocht:
- Challenges: Kleine beweeguitdagingen geïntegreerd in de schooldag.
- Sportclinics: Samenwerkingen met sportverenigingen om workshops of lessen te geven.
Maar bedenk ook vooral nieuwe activiteiten: Innovatieve, laagdrempelige manieren om bewegen aantrekkelijk te maken.

Vervolgens ga je dit plan zelf uitvoeren! Je motiveert en inspireert de leerlingen door zelf actief deel te nemen aan de activiteiten.
Zo ervaar je direct wat werkt en wat misschien beter kan.

Tijdens deze stage ontwikkel je niet alleen jouw kennis over sport en bewegen, maar ook belangrijke professionele vaardigheden:
- Onderzoek & analyse – Je leert een doelgroep in kaart te brengen en oplossingen te bedenken op basis van data.
- Communicatie – Je werkt samen met docenten, directie en externe partijen en leert effectief communiceren.
- Planning & organisatie – Je ontwikkelt vaardigheden in projectmatig werken en organiseren.
- Creativiteit & probleemoplossing – Je bedenkt innovatieve en haalbare oplossingen voor een uitdagende doelgroep.

Aan het einde van de stage evalueer je samen met de leerlingen en betrokken partijen wat de impact is geweest van de activiteiten.
Wat heeft gewerkt? Wat kan beter? Hoe kunnen de resultaten geborgd worden voor de toekomst?

Waarom deze stage?
Deze stage is perfect voor studenten die graag met mensen werken, sport en beweging belangrijk vinden en een uitdaging niet uit de weg gaan.
Je leert hoe je sportparticipatie kunt stimuleren bij een doelgroep die hier moeite mee heeft, en je maakt écht een verschil in hun dagelijks leven!
Ook niet geheel onbelangrijk: Bij ons krijg je een stagevergoeding!

Wil jij je inzetten om de leerlingen van het PraktijkCollege Spijkenisse op een leuke en duurzame manier in beweging te krijgen? Dan is deze stage iets voor jou! 💪🔥

Welke uitvoerende werkzaamheden kunnen Teamplayers vanaf dag 1 al oppakken?


Vanaf dag 1 kunnen de Teamplayers aan de slag met de doelgroep leren kennen, door middel van het meedoen met lessen (gymlessen) en in de pauzes.
Deze doelgroep doet veel op vertrouwen, dus het is belangrijk dat zij het vertrouwen gaan winnen van deze leerlingen.
Daarnaast doen ze hiermee vanaf dag 1 al onderzoek naar de doelgroep en welke drempels en obstakels deze doelgroep kan ondervinden om mee te doen aan het dagelijks leven en aan sport en bewegen.
Verder staan wij ook echt open voor ideeën van de Teamplayers vanaf dag 1, hoe zij mee kunnen doen met de leerlingen, de leerlingen kunnen leren kennen en het vertrouwen kunnen winnen van de leerlingen om ze uiteindelijk hopelijk meer te laten sporten/bewegen.

Op welk terrein ligt het zwaartepunt van uw opdracht ?


2. Bevorderen van sportparticipatie, bevorderen van vitaliteit van de deelnemers

Wat is het concrete eindresultaat dat u in juni opgeleverd wilt zien?


In juni willen we zien dat er een manier is gevonden om deze doelgroep meer aan het bewegen te krijgen.

Benoem een aantal concrete tussenproducten die Teamplayers in de periode september-juni moeten opleveren.


Het is belangrijk dat er een goed onderzoek wordt opgeleverd, waaruit blijkt wie de doelgroep is, wat de valkuilen zijn van de doelgroep, maar waar ook de kansen liggen.
Daarna is het doel om op papier te gaan zetten welke ideeën er zijn om deze doelgroep wel aan het bewegen te krijgen, waarbij dus met de resultaten van het onderzoek rekening gehouden wordt.
En ze gaan zelf aan de slag met het uitvoeren van dit plan van aanpak. Dit jaar zijn de Teamplayers bezig met het organiseren, uitvoeren en borgen van challenges in de schooldag van de leerlingen. Eerder is ook al gekeken naar de mogelijkheid van clinics door verenigingen voor de leerlingen te organiseren en mee te nemen in het schoolrooster.

Omschrijving van de verschillende werkzaamheden van Teamplayers


De Teamplayers gaan veldonderzoek doen en hierbij hoort dus ook het schrijven van een onderzoeksplan en onderzoeksresultaten. Hier ligt een rol die veel achter te computer wordt uitgevoerd.
Om dit goed te doen, moet er wel onder de leerlingen bewogen worden, zodat de Teamplayers de leerlingen ook goed gaan begrijpen.
Er moet ook gecommuniceerd worden met het PraktijkCollege en de docenten en directie. De Teamplayers gaan dus ook communicatievaardigheden ontwikkelen in contact met verschillende stakeholders.
Omdat je te maken hebt met meerdere partijen, worden er ook planning en organisatievaardigheden gevraagd en ontwikkeld.
En er is natuurlijk ook een fase waarin wordt uitgevoerd wat er is bedacht door de leerlingen. Dan zullen zij meer bezig zijn met het motiveren en inspireren van de leerlingen, mee bewegen met het aanbod dat zij hebben bedacht/georganiseerd.
En als laatste zal dit ook moeten worden geëvalueerd met de doelgroep en de betrokken partijen en mensen.