Teamplayersproject

<-- Terug naar alle teamplayersprojecten

Tafeltennis: van Spelletje naar Sport
Bedrijfsnaam: HTTV-070/MEHR Welzijn
Contactpersoon: Ruud van de Graaf

Omschrijving van het project


Er wordt veel getafeltennist in Den Haag, ook door kinderen en jongeren. Dit gebeurt vooral als spelletje, op de camping, in het buurthuis en steeds meer op school, binnen en buiten. Als Haagse vereniging promoten wij tafeltennis bij de jeugd als (competitie) sport. Vandaar ook dat wij cursussen verzorgen aan scholen en samenwerken met (Mehr) Welzijn die veel kinderen via naschoolse opvang bereikt. .

Het project Tafeltennis, van spelletje naar Sport gaat haar tweede jaar in. De eerste groep heeft als pioniers een gezonde basis gelegd en daarbij veel werkplezier gehad. Zij hebben de tafeltennisvaardigheden geleerd middels wekelijkse trainingen. Ze hebben materiaal ontwikkeld en daarmee cursussen op basisscholen gegeven. Ook hebben zij een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor tafeltennis in de nieuwe wijken Leidschenveen en Ypenburg.

Centraal in het project staan de Scholierenkampioenschappen ( dit jaar zowel voor basisscholen als middelbare scholen). Je organiseert de voorrondes en de finales. Dat betekent veel bellen, veel regelen en afspraken maken. Je werkt samen met de Groot Haagse tafeltennisverenigingen. Om de kinderen warm te maken voor het toernooi worden er cursussen georganiseerd, waarvoor jullie helemaal verantwoordelijk zijn, planning en uitvoer. Er is dus zeker ook plaats voor doeners zonder zitvlees.. Uieindelijk is onze succesbeleving het feit dat kinderen/jongeren de weg naar de vereniging weten te vinden. Het eerste jaar verloopt wat dat betreft veelbelovend.

De werkzaamheden zijn meestal op donderdag, maar de wedstrijden zijn voor de basisscholen op woensdagmiddag. Ook kan een cursus een vakantiecursus van een dag zijn.

Welke uitvoerende werkzaamheden kunnen Teamplayers vanaf dag 1 al oppakken?


- meedoen aan de tafeltennis vaardigheids trainingen, zodat ze na 8 weken in staat zijn om tafeltennistrainingen voor beginners te verzorgen.
- lesgeven op basisscholen
- het ontwerpen van tafeltennisspelletjes voor jonge kinderen, voortbordurend op wat er al is.
- het aanschrijven van scholen voor door hen te verzorgen cursussen.
- een tafeltennisgericht onderzoek opzetten
- het voorbereiden van het Kampioenschap Voortgezet onderwijs. (kleinschalig).
- Het voorbereiden van het Kampioenschap Primair Onderwijs. (voorronde en finale)
-promotiemateriaal maken voor sicial media: foto's, filmpjes, Instagram, Tiktok etc.

Op welk terrein ligt het zwaartepunt van uw opdracht ?


1. Ontwikkelen, organiseren, evalueren sportevenement(en)

Wat is het concrete eindresultaat dat u in juni opgeleverd wilt zien?


- In juni zijn er twee evenementen gehouden: Kampioenschap Primair Onderwijs ( voorronde, finale), bestaat al. , Kampioenschap Voortgezet Onderwijs (nieuw), dit jaat nog kleinschalig zonder voorronde om de leerlingen er aan te laten wennen,
- In juni zijn er 8 cursussen gegeven aan basisscholen in Den Haag.
- In juni is er tafeltennisgerelateerd onderzoek gehouden.
- een analyse van een deelnemers enquete.
- in Juni hebben 250 kinderen meegedaan aan de scholierenkampioenschappen primair onderwijs en 50 aan het scholierenkampioenschap voortgezet onderwijs.

Benoem een aantal concrete tussenproducten die Teamplayers in de periode september-juni moeten opleveren.


- oefenmateriaal voor de cursussen, gebaseerd op Tabletennisstars.
- een tafeltennis gerelateerd onderzoek.
- een analyse van een deelnemersenquete
- een elementaire kennis en beheersing van het tafeltennis als instructiesport.

Omschrijving van de verschillende werkzaamheden van Teamplayers


De Teamplayers hebben als opdracht het tafeltennis populair te maken bij kinderen en jongeren. Deze groep ziet tafeltennis als een leuk spelletje, maar wij maken ze duidelijk dat tafeltennis ook gewoon een sport die uitermate geschikt is voor kinderen/jongeren vanwege motoriek, oog/hand coordinatie en tactiek. Bovendien ervaren kinderen\jongeren de sport als leuk en uitdagend. Wij dragen daartoe bij door ze het tafeltennis op een speelse manier aan te leren. Je leert zelf een sport dmv training, je ontwikkelt materiaal en je gebruikt dat materiaal. Je leert omgaan met jonge en oudere kinderen. We zoeken dus zowel organisers als doeners.
Daarnaast doen we een tafeltennisgerelateerd onderzoek. Het bijna afgelopen jaar is dat de mogelijkheden voor tafeltennis in de nieuwe gbieden als Leidschenveen en Ypenburg.